Esperanto новости
http://www.e-novosti.info/forumo/

О шутливом языке европанто
http://www.e-novosti.info/forumo/ne-esperanto/topic5721.html
Страница 1 из 1

Автор:  Boris Kolker [ Вс ноя 15, 2009 18:58 pm ]
Заголовок сообщения:  О шутливом языке европанто

О шутливом языке европанто

Цитата:
О. - Главным достоинством европанто Марани считает то, что его не нужно учить: чтобы воспользоваться этим универсальным наречием, нужны только пара европейских языков в анамнезе и чувство юмора.

М. – А это еще зачем?

О. – Чтобы не обижаться. Марани припомнил, что это название, «европанто», поначалу обидело эсперантистов, они подумали, что он так передразнивает эсперанто. На самом деле это не так: это греческий корень, который означает «все то, что составляет Европу». Европанто не язык, подчеркивает писатель: это игра, лингвистическая провокация. Это способ показать людям, что языки всегда перемешаны, что смешение языков — нормальный процесс, что с языками можно шутить. Шутя, мы учимся.

М. – Согласись, для нас это непривычный подход. Шутить?! С языком?! Да это же святое!

О. – Вот и Диего Марани о том же: ошибки приводят нас в ужас, грамматика для нас священна. Мы не отдаем себе отчета в том, что иностранный язык можно знать на разных уровнях, можно никогда так и не овладеть им в совершенстве. И в этом нет ничего смертельного.

М. – В общем, в отличие от эсперанто, настоящего искусственного языка, изобретенного лингвистом и имеющего логическую структуру, европанто не имеет грамматики — и не хочет ее иметь, у него нет словаря, он отказывается быть кодифицированным. Он не хочет быть пойманным и запертым в книгу, продолжает писатель.


Интересная передача на Эхо Москвы

http://www.echo.msk.ru/programs/rusalmanach/621189-echo/

Автор:  Boris Kolker [ Вс ноя 15, 2009 22:15 pm ]
Заголовок сообщения:  Re: О шутливом языке европанто

Eŭropanto kaj Esperanto en anglalingva rusa televido

de Redakcio
Laste modifita: 2009-11-11 21:12

La anglalingva televidkanalo Russia Today, posedata kaj direktata de la rusia ŝtato, prezentis ampleksan intervjuon de Diego Marani, oficisto de la Eŭropa Komisiono pri multlingveco, sub la titolo "Lingvo por unuigita Eŭropo".

La programo estis prezentita la 10-an novembro, kaj plu spekteblas en la retejo de la televidkanalo:
http://www.rt.com/About_Us/Programmes/Spotlight/2009-11-10/521488.html

En la intervjuo Diego Marani, la inventinto de la ŝerca lingvo Europanto (li mem diras ke ĝi estas ŝerca) prezentas sian "lingvon" sed parolas ankaŭ pri Esperanto. Unuflanke li nomas Esperanton "vera" lingvo, aliflanke li diras ke ĝi estis bona ideo kaj konsekvence parolas pri ĝi en pasinta tempo.

Interese sed erare li supozas ke ĝi ekestis pro specifa komunikbezona situacio en orienta Eŭropo, specife de judoj, kaj ke pro la malapero de tiu medio ankaŭ tiu bezono malaperis.

Esperanto aperas ekde la sesa minuto, sed poste plurfoje menciiĝas.

Diego Marani estas oficisto de la Eŭropa Komisiono, kun jena postenpriskribo: "Politiko de multlingveco - evoluigi kaj apliki strategian direkton, aktivaĵojn kaj agadojn en la kampo de lingvoj kaj interkultura dialogo kaj socia inkluzivigo, kiel parto de la nova tutaĵa aliro al lingvoj, multlingveco, interkulturaj kapabloj kaj lingva diverseco".

===================================

Indas reagi
Afiŝita de James Rezende Piton je 2009-11-12 17:33
El la hejmpaĝo de RT mi trovis serion da retadresoj kaj mi skribis al feedback@rttv.ru
Indas reagi! La antaŭjuĝajn komentojn mi sentis pli fortaj ĉe la intervjuinto ol ĉe la intervjuito...

http://www.liberafolio.org/2009/europanto-kaj-esperanto-en-anglalingva-rusa-televido

Автор:  NikSt [ Сб ноя 21, 2009 18:58 pm ]
Заголовок сообщения: 

Не всё на этом форуме уважаемый академик читает... (Особенно то, что уже было опубликовано ранее - полтора месяца тому назад)... Ну да, ведь "чукча не читатель - чукча - писатель"!.. :zam:

http://www.e-novosti.info/forumo/viewtopic.php?t=5646

:biero:

Страница 1 из 1 Часовой пояс: UTC + 3 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/